Levnadsbeskrivning

Per Olof Ekström föddes den 26 april 1926. Föräldrarna, som hette Anton och Gerda, var småbrukare på gården Björkehaga i Gestads socken. Familjen bestod även av en sex år yngre syster.

Mor Gerda och Per Olof
Mor Gerda och Per Olof som barn

Björkehaga omfattade bara 15 tunnland åker och 20 tunnland skog och var inte särskilt lönsamt. Det, tillsammans med att familjen var inflyttad, gjorde att Ekströms kände sig utanför det sociala umgänget i trakten där personer ofta bedömdes efter inkomster och storlek på gårdar.

Per Olof var också annorlunda jämfört med sina klasskamrater, eftersom han läste mycket böcker. Det ansågs av många inte vara ett bra sätt att fördriva tiden. Han var mycket duktig i skolan. Han fick mycket höga betyg, vilket stack i ögonen på skolkamraterna. Som hämnd blev han mobbad. Hans försvar var att använda sig av sin snabbtänkthet och att ge dräpande svar.

Den första romanen, Den ensamme, kom ut när Per Olof Ekström var 21 år. Många i hembygden tyckte sig beskrivna i boken på ett mindre smickrande sätt och tog därför illa upp. Romanen uppskattades betydligt mer i andra delar av landet.

Per Olof tog över föräldrarnas gård och köpte till ett antal andra för att få en riktigt stor enhet. Han gjorde detta samtidigt som han var en mycket flitig författare. Detta blev i längden ohållbart och ledde till att han gick i konkurs.

1954 flyttade Per Olof till Stockholm för att studera. Det resulterade i en studentexamen. Därefter bodde han några år i Östtyskland där han studerade och arbetade med att skriva.

Per Olof Ekström var en mycket produktiv författare och deltog även flitigt i samhällsdebatten.

Han var gift två gånger och hade även många förhållanden med olika kvinnor. Han hade åtta barn.

Per Olof Ekström bodde under sina sista år i Rumänien och var också gift med en rumänska. Han avled i Rumänien 1981 efter en tids sjukdom.